Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Πριν λίγες ημέρες η μητέρα μου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον όρο “ολική αρθροπλαστική γόνατος” δεν κατάλαβα τί ακριβώς σημαίνει. Ο αγγλικός όρος σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο ξεκάθαρος: “total knee replacement”: ολική αντικατάσταση γόνατος.

Ναι, σωστά διάβασες: αντικατάσταση γόνατος! Ακούγεται και είναι πολύ σοβαρό και πολύπλοκο και γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση η αντιμετώπιση του σχεδόν ως επέμβαση ρουτίνας από το γιατρό αλλά και η πολύ γρήγορη ανάρρωση της μητέρας μου: Τέσσερις μέρες μετά την επέμβαση, έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα με το νέο γόνατο.

Από περιέργεια, έψαξα λίγο και βρήκα μερικά βίντεο που δείχνουν με λεπτομέρειες την επέμβαση (δεν δείχνουν πολλά αίματα αλλά δεν ξέρω τί εξοικείωση έχεις με νυστέρια, κόκαλα, πριόνια και το συνδυασμό τους, οπότε αποφάσισε μόνος σου αν θέλεις να τα δεις).

Μπορείς να δεις την έκδοση για “απλούς” ανθρώπους στο 10-λεπτο βίντεο-γκρίζα διαφήμιση του Sacred Heart Joint Replacement Center στην Pensacola της Florida ή την έκδοση για φοιτητές ιατρικής στα βίντεο (μέρος 1, 2, 3 και 4, με συνολική διάρκεια περίπου 2 ώρες) του Dow Medical College στο Karachi Civil Hospital του Pakistan.

Είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη της χειρουργικής ιατρικής, αν σκεφτεί κανείς πως πριν από 160 χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων αφορούσε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία και αποστείρωση