Σου λείπουν κι εσένα τα Google Reader Shared Items; Να μια λύση

Εδώ και λίγους μήνες η Google είχε τη φαεινή ιδέα να καταργήσει το sharing στο Google Reader, με σκοπό να σπρώξει τους χρήστες του στη χρήση του Google+, κάτι που εμένα προσωπικά δεν βολεύει καθόλου μιας προϋποθέτει πως θα πρέπει να παρακολουθώ δύο διαφορετικά site αντί για ένα.

Προφανώς δεν είμαι ο μόνος που έχει την ίδια άποψη για το θέμα. Πριν λίγο καιρό ο Πάρις Αποστολόπουλος πρότεινε μια λύση για το πρόβλημα:

Μαρκάρει τα ενδιαφέροντα άρθρα που βρίσκει στο Google Reader ως Starred. Μετά, με τη βοήθεια του ifttt.com τα Starred Items στέλνονται στο Delicious και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να προσθέσει στο Google Reader του το RSS feed που παράγει το Delicious.

Έξυπνη λύση αλλά δεν την εφάρμοσα γιατί έψαχνα για κάτι που να μην χρησιμοποιεί τόσα ενδιάμεσα βήματα και τόσες διαφορετικές υπηρεσίες. Σήμερα λοιπόν, βρήκα επιτέλους το χρόνο και σκέφτηκα δύο παραλλαγές της λύσης του Πάρι, αλλά με λιγότερα βήματα:

Η πρώτη παραλλαγή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Delicious αλλά παρακάμπτει το στάδιο του Starred και την εμπλοκή του ifttt:

Ανοίγεις το Google Reader και πας στα Settings, στο Tab Send To. Εκεί ενεργοποιείς την επιλογή Delicious. Έτσι, όταν βρίσκεις ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Google Reader, μπορείς να πας στο κάτω μέρος του άρθρου και να πατήσεις το Send to και να διαλέξεις το Delicious από το μενού. Μετά, όπως προτείνει ο Πάρις, δίνεις το RSS feed του Delicious σε όποιον θέλει να βλέπει τι κάνεις Share στο Google Reader.

Καλή λύση, αλλά έχω πάψει να χρησιμοποιώ το Delicious εδώ και καιρό. Στη θέση του χρησιμοποιώ το Pinboard και μάλιστα έχω εκεί κι άλλα Bookmarks που δε θέλω να τα μπερδεύω με αυτά που θα κάνω share στο Google Reader.

Έτσι κατέληξα στη δεύτερη παραλλαγή της λύσης του Πάρι, που, αντί για το Delicious χρησιμοποιεί το Pinboard και αποθηκεύει αυτά που θέλω να κάνω share από το Google Reader δίνοντας τους αυτόματα το tag: RSS-Shared.

Όπως και πριν, πήγα στα Settings του Google Reader, στο Tab Send To. Εκεί, πάτησα το Create a custom link για να προσθέσω το Pinboard στο μενού Send To. Εκεί έδωσα:

Name: Share to RSS (pinboard)
URL: http://pinboard.in/add?later=yes&noui=yes&jump=close&url=${url}&title=${title}&tags=RSS-Shared
Icon URL: http://pinboard.in/favicon.ico

Ταυτόχρονα, έχω φτιάξει ένα RSS Feed που διαβάζει από το Pinboard μου μόνο τα bookmarks με το tag: RSS-Shared:

http://feeds.pinboard.in/rss/u:georgeadams/t:RSS-Shared/

Έτσι λοιπόν, από εδώ και πέρα, αν θέλεις να βλέπεις τί κάνω share στο Google Reader, μπορείς να προσθέσεις το Feed αυτό στον RSS Reader σου. 🙂