Πως βγάζεις άκρη με τα πολλά RSS Feed;

Το παρόν κείμενο έχει ως αφορμή ένα άρθρο που έγραψε προχθες η Jacqui Cheng στο Ars Technica: Why keeping up with RSS is poisonous to productivity, sanity και τις απαντήσεις σε αυτό από τους Marco Arment: Sane RSS usage και Ben Brooks: RSS Usage.

Το βασικό πρόβλημα με τα RSS είναι πως αν έχεις γραφτεί σε πολλά και τα αφήσεις για λίγες μέρες χωρίς να τα παρακολουθήσεις, όταν αποφασίσεις να το κάνεις μπορεί να σου πάρει πολλές ώρες μέχρι να διαβάσεις τα εκατοντάδες ή χιλιάδες που έχουν μαζευτεί. Αυτό φυσικά μπορεί να στείλει την παραγωγικότητα σου περίπατο. Ο καθένας από τους τρεις παραπάνω προτείνει τη δική του λύση στο “πρόβλημα”:

Η Jacqui Cheng προτιμά την ολοκληρωτική κατάργηση του RSS. Αντίθετα προτιμά να διαβάζει χειροκίνητα τα βασικά site που την ενδιαφέρουν και να στηρίζεται στο Twitter για τα πλέον ενδιαφέροντα με το σκεπτικό πως όσο πιο ενδιαφέρον είναι κάτι, τόσο πιο πολλοί θα το αναφέρουν στο Twitter.

Ο Marco Arment ακολουθεί παρόμοια τακτική αλλά δεν καταργεί εντελώς το RSS αλλά εξακολουθεί να παρακολουθεί λίγα Feed (κυρίως προσωπικά blog) που δεν ποστάρουν δεκάδες άρθρα κάθε μέρα.

Τέλος, ο Ben Brooks απλά δεν αγχώνεται αν ο αριθμός των αδιάβαστων Feed μεγαλώσει. Απλά τα διαβάζει με την ησυχία του όταν βρει χρόνο.

Η δική μου λύση είναι λίγο διαφορετική: Παρακολουθώ ένα μεγάλο αριθμό site και blog, κυρίως (αλλά όχι μόνο) μέσω του Google Reader, στον υπολογιστή μου μέσω του web interface του, στο iPhone ή το iPad μέσω της εφαρμογής Reeder.

Το πρώτο μυστικό είναι στην κατηγοριοποίηση: Έχω χωρίσει τα RSS Feed σε διάφορες κατηγορίες (ελληνικά blog, ξένα blog, τεχνολογικού περιεχομένου κλπ). Έχω όμως και μια κατηγορία με όνομα “SOS” στην οποία έχω βάλει λίγα, επιλεγμένα Feed που θέλω να διαβάζω οπωσδήποτε. Η κατηγορία αυτή μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα με το περιεχόμενο των Feed. Αν δω πως κάποιο από τα “κοινά” Feed δημοσιεύει συχνά ενδιαφέροντα άρθρα, του δίνω προαγωγή στα “SOS”. Αντίστοιχα, αν δω κάποιο από τα “SOS” να πέφτει σε ποιότητα, το υποβιβάζω.

Έτσι, η τακτική μου διαμορφώνεται ως εξής: διαβάζω πρώτα τα “SOS”. Ακόμα κι αν έχω μερικές μέρες να ανοίξω το Google Reader, ο αριθμός των αδιάβαστων “SOS” παραμένει σε λογικά πλαίσια. Τα Feed στις υπόλοιπες κατηγορίες, τα διαβάζω αν έχω χρόνο. Αν δεν έχω, μπορώ να τα μαρκάρω όλα ως διαβασμένα χωρίς πολλές τύψεις.

Και αφού δεν τα διαβάζω όλα, πως ενημερώνομαι; Μιας και η χρήση που κάνω στα λεγόμενα Social Media (twitter, facebook κλπ) δεν έχει τέτοιο προσανατολισμό, αφού δεν ακολουθώ accounts ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος, έπρεπε να βασιστώ κάπου αλλού.

Εδώ είναι λοιπόν το δεύτερο μυστικό: Παράλληλα με το Google Reader χρησιμοποιώ το Fever°, ένα εργαλείο ανάγνωσης RSS Feed φτιαγμένο από το Shaun Inman.

Το Fever° έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχήν δεν είναι εφαρμογή. Είναι self-hosted web service. Για να δουλέψει χρειάζεται έναν Apache Web Server με υποστήριξη PHP και μια βάση δεδομένων MySQL. Εγώ το έχω εγκαταστήσει σε ένα subdomain στο site μου. Θα μπορούσα να σηκώσω Apache & MySQL στον υπολογιστή στο σπίτι και να το στήσω εκεί αλλά τότε θα ήταν πιο δύσκολο να το χρησιμοποιώ από το γραφείο, το iPhone, το iPad κλπ. Μπορεί να δουλέψει όπως ένας κλασσικός Feed Reader αλλά για γενική χρήση εξακολουθώ να προτιμώ το Google Reader. Ο λόγος είναι απλός: οι server της Google είναι πιο γρήγοροι από το δικό μου.

Ο λόγος που χρησιμοποιώ το Fever° είναι μια λειτουργία του: Η ειδική κατηγορία “Hot” στην οποία μαζεύει και ταξινομεί τα Feed ανάλογα με το πόσα κοινά θέματα περιέχουν. Έτσι αν πολλά διαφορετικά RSS Feed αναφέρονται στο ίδιο θέμα, τα κατηγοριοποιεί μαζί. Όσο πιο πολλά Feed αναφέρονται σε κάποιο θέμα, τόσο πιο “καυτό” θεωρείται αυτό και τόσο πιο ψηλά ταξινομείται στη λίστα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς με μια ματιά να δεις τα “καυτά” θέματα για το χρονικό διάστημα που επιλέγεις (μία ημέρα, μια εβδομάδα κλπ).

Συνοψίζοντας, η ρουτίνα ανάγνωσης των RSS Feed μου περιλαμβάνει:
– Άνοιγμα του Google Reader (ή του Reeder αν είμαι μακρυά από τον υπολογιστή μου) και ανάγνωση των “SOS”.
– Άνοιγμα του Fever° για ανάγνωση των “καυτών” νέων της ημέρας.
– Αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, επιλεκτικό διάβασμα των υπολοίπων Feed στο Google Reader.
– Αν υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος, διάβασμα όλων των υπολοίπων Feed στο Google Reader.
– Αν δεν υπάρχει χρόνος, “Mark all as read” και πάμε παρακάτω.

Πως σου φαίνεται; Καμία αντιπρόταση;

One thought on “Πως βγάζεις άκρη με τα πολλά RSS Feed;

  1. Καλή λύση, αν και δεν έχω φτάσει στο σημείο να τα χρειάζομαι όλα αυτά.

    Τσέκαρε την επιλογή “sort by magic” στο greader. Στα ταξινομεί βάση ενδιαφέροντος (δεν είμαι σίγουρος για τα κριτήρια).

Comments are closed.