Ciao Roma!

Σήμερα βγήκαμε για καφέ με 2 ξαδέρφες μου. Πάνω στην κουβέντα, μας είπαν πως έχουν προγραμματίσει ένα ταξίδι στη Ρώμη για το τέλος του μήνα. Το ίδιο ταξίδι είχαμε κάνει κι εμείς, την πρωτοχρονιά του 2008 και είχαμε περάσει πολύ καλά. Μας ρώτησαν λοιπόν πως περάσαμε, τι τους προτείνουμε να δούνε και που να πάνε. Τους είπαμε όσα καλά θυμόμασταν και τους υποσχέθηκα πως μόλις γυρίζαμε σπίτι θα έβρισκα τις σημειώσεις μου από το ταξίδι και θα τους έστελνα ένα email με τις διευθύνσεις των μαγαζιών που τους προτείναμε. Παράλληλα, συνειδητοποίησα πως τόσο καιρό δεν έχω γράψει τίποτα στο blog για το ταξίδι μας στη Ρώμη. Έτσι λοιπόν, είπα να αντιγράψω και εδώ τα hints & tips που τους έστειλα:

Μεταφορές

Το δίκτυο λεωφορείων και μετρό της Ρώμης είναι πολύ καλό και με αυτό μπορείτε να τη γυρίσετε όλη, πολύ εύκολα. Οι περισσότερες γραμμές ξεκινούν από την Piazza Del Cinquecento (Google Map / Google Street View), στην οποία βρίσκεται και ο Termini, ο σταθμός των τρένων, εκεί που θα φτάσετε με το τρένο από το αεροδρόμιο.

Ως τουρίστες, μάλλον σας συμφέρει η αγορά του Roma PASS. Κοστίζει 23 ευρώ, έχει διάρκεια 3 ημερολογιακές μέρες και προσφέρει:

  • Δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Δωρεάν είσοδο στα 2 πρώτα μουσεία που θα επισκεφθείτε και έκπτωση στα επόμενα.

 

Μουσεία και αξιοθέατα

Τι να πρωτογράψω εδώ; Όλη η Ρώμη είναι ένα μουσείο. Ακόμα και ο πιο άθλιος ταξιδιωτικός οδηγός έχει εκατοντάδες αναφορές σε μουσεία, εκκλησίες, αρχαία μνημεία.

Θα άξιζε ίσως ν’ αναφερθώ ιδιαίτερα στη Villa Borghese. Είναι ένα παλαιό αρχοντικό μέσα στο ομώνυμο πάρκο που έχει μετατραπεί σε μουσείο με χιλιάδες έργα τέχνης. Η είσοδος γίνεται μόνο με αυστηρά προκαθορισμένα ραντεβού, συνεπώς καλό θα ήταν πριν πάτε, να περάσετε από το www.ticketeria.it για να κλείσετε εισιτήρια.

 

Ξενάγηση

Τριγυρίζοντας ανάμεσα στα αρχαία στο Ρωμαϊκό Φόρουμ, πέσαμε πάνω σε ένα τύπο που έκανε δωρεάν ξενάγηση στα Αγγλικά. Ο τύπος ήταν θεός! Ήταν πολύ καλά διαβασμένος, η ξενάγηση του ήταν άψογη, με σωστές δόσεις ιστορίας και χιούμορ. Ο τέλειος επαγγελματίας που μπορείς να ακούς να μιλάει για ώρες χωρίς να βαριέσαι.

Αφού τελείωσε την ξενάγηση μας ενημέρωσε πως είχε προγραμματίσει 2 ακόμα ξεναγήσεις, επί πληρωμή, για τις επόμενες ημέρες: μια βραδινή ξενάγηση “γνωριμίας” με τα αξιοθέατα της Ρώμης, διάρκειας 2,5 ωρών και μια μεσημεριανή ξενάγηση στο Βατικανό, διάρκειας 4 ωρών.

Το κόστος των ξεναγήσεων ήταν σχετικά μικρό (τόσο που δεν θυμάμαι πλέον το ακριβές ποσό) και δηλώσαμε συμμετοχή και στις δύο.

Ήταν τα καλύτερα χρήματα που ξοδέψαμε στη Ρώμη! Και οι δύο ξεναγήσεις άξιζαν και με το παραπάνω και ειδικά αυτή στο Βατικανό. Ο τύπος ήξερε την κατάλληλη ώρα ώστε να αποφύγουμε το σύνηθες τεράστιο πλήθος, μας έδειξε τα καλύτερα εκθέματα και έκανε μια εκπληκτική ξενάγηση στην Capella Sistina εξηγώντας μας λεπτομέρειες που αποκλείεται να είχαμε δει μόνοι μας.

Ο ξεναγός ονομάζεται Jason Spiehler. Το (ιταλικό) κινητό τηλέφωνο του είναι το 0039 3407980585 και το email του το: toursofrome@hotmail.com. Στείλτε του ένα email πριν πάτε. Δε θα χάσετε.

Εκτός από την προσωπική μας εμπειρία, διάβασα γι’ αυτόν πολύ καλά λόγια παντού στο internet. Ενδεικτικά αναφέρω τα:

 

Cafè

Η Ρώμη είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα Cafe. Μην ξεχνάτε όμως πως οι Ιταλοί συνηθίζουν να πίνουν τον εσπρέσο τους “στο πόδι”. Συνεπώς, δεν θα βρείτε εύκολα μαγαζιά που να μπορείτε να καθίσετε με τις ώρες και να απολαύσετε τον καφέ σας σαν Έλληνες.

Σε δύο μαγαζιά όμως μπορέσαμε και ευχαριστηθήκαμε τον καφέ μας. Το ένα το βρήκαμε τυχαία, προσπαθόντας να αποφύγουμε τα πανάκριβα μαγαζιά μπροστά στο Κολοσσαίο (και στη Ρώμη, η ωραία θέα πληρώνεται ακριβά). Το μαγαζί λεγόταν Cafè Cafè Bistrot και βρισκόταν στον αριθμό 44 της οδού Via Dei Strada Stratale 4 (Google Map / Google Street View). Μικρό μαγαζί αλλά πολύ ζεστό, με ωραία ροφήματα και ακόμα πιο ωραία σνακ και γλυκά. Δυστυχώς, πριν λίγο που μπήκα στο site του είδα μια ανακοίνωση πως έχει κλείσει, λόγω προβλημάτων με τους ενοίκους της πολυκατοικίας στην οποία στεγαζόταν. Ωστόσο, αν βρεθείτε εκεί κοντά, ρίξτε μια ματιά καλού κακού.

Το άλλο ωραίο καφέ στο οποίο πήγαμε είναι αυτό στην κορυφή του Vittoriano, του τεράστιου κτηρίου-μνημείου στην Piazza Venezia (Google Map / Google Street View). Η πανοραμική θέα από την κορυφή του είναι ασύγκριτη!

 

Φαγητό

Μερικά από τα μαγαζιά στα οποία φάγαμε καλά, ήταν τα:

  • Tratoria Otello alla Concordia: Ωραία τρατορία, κοντά στην Piazza Di Spagnia, στη Via Della Croce 81 (Google Map / Google Street View).
  • Custom Station Roma: Συνοικιακό εστιατόριο που, αν και δε σου γεμίζει το μάτι, έχει πολύ ωραία κουζίνα και καλές τιμές. Είναι στη Via Francesco Giambullari 6 (Google Map / Google Street View), λίγο πιο κάτω από το Κολοσσαίο.
  • Rosso Pomodoro: Ναπολιτάνικο εστιατόριο – Πιτσαρία. Ανήκει σε αλυσίδα εστιατορίων, κάτι σαν τα La Pasteria τα δικά μας, αλλά καλύτερα. Πριν δύο χρόνια υπήρχε μόνο ένα στη Ρώμη, στην πλατεία Largo Di Torre Argentina 1 (Google Map / Google Street View), κοντά στο Πάνθεον. Τώρα που μπήκα στο site τους είδα πως έχουν ανοίξει άλλα 5 στη Ρώμη.
  • Della Palma, Gelatto Di Roma: Ας κλείσω με κάτι γλυκό: Μια τζελατερία με εκατοντάδες γεύσεις παγωτού! Βρίσκεται λίγο βόρεια από το Πάνθεον, στη Via Della Maddalena 20/23 (Google Map / Google Street View). Τη θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια. Για να τρέξουν και τα δικά σας, δείτε ένα σχετικό YouTube Video που βρήκα!

 

Αυτά τα λίγα από μας για τη Ρώμη. Όσο θυμόμαστε πόσο ωραία περάσαμε, τόσο νοσταλγούμε να την ξαναδούμε και σίγουρα αυτό δε θ’ αργήσει να συμβεί!

 

Υ.Γ. Για ευκολία, έφτιαξα κι ένα Google Map με συγκεντρωμένες όλες τις παραπάνω διευθύνσεις: Rome (Google Map).