Μικρά αλλά χρήσιμα κόλπα για το Apple Safari 3.1

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η νέα έκδοση 3.1 του Safari, του internet browser της Apple. Για να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα στην πράξη τις αλλαγές στην ταχύτητα που διαφημίζεται πως έχει, ούτε την αυξημένη συμβατότητα με τα διάφορα web standards.

Χάρηκα όμως πολύ με 2 μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις: η πρώτη, που αναφέρεται και στο change log, είναι η δυνατότητα να ανοίγουμε ένα νέο tab κάνοντας διπλό κλικ σε ένα κενό σημείο της tab bar.

Η δεύτερη και πιο σημαντική για εμένα είναι η δυνατότητα να ορίσουμε τη default συμπεριφορά του όταν κάνουμε κλικ σε ένα λινκ σε μια σελίδα. Κανονικά, η εξ’ ορισμού συμπεριφορά είναι να ανοίγει τα link σε νέο παράθυρο και όχι σε νέο tab στο ίδιο παράθυρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίζει εύκολα η οθόνη μας με πολλά παράθυρα και να κάνει το navigation μεταξύ τους μπελαλίδικο.

Στην έκδοση 3.1 όμως μπορούμε με μια απλή εντολή στο terminal να το αλλάξουμε αυτό και να κάνουμε το Safari να ανοίγει τα link σε νέο tab στο υπάρχον παράθυρο.

Η εντολή είναι η:

defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true

και πρέπει να κάνουμε restart το Safari για να ενεργοποιηθεί. Αν για κάποιο λόγο δεν μας αρέσει και θέλουμε να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση, ξανατρέχουμε την εντολή αλλά στο τέλος αντικαθιστούμε τη λέξη true με τη λέξη false.

Το “κόλπο” φαίνεται ν’ ανακάλυψε πρώτος ο Dennis Stevense κι εγώ το πρωτοδιάβασα στο TUAW