Maxtor OneTouch 4 500GB USB

Maxtor OneTouch 4 500GB USB Μετά την έλευση του Mac OS X 10.5 Leopard και του TimeMachine είπα να βάλω κι εγώ έναν εξωτερικό δίσκο, αφιερωμένο στα backup. Είχα εδώ και χρόνια ένα 3.5″ HDD enclosure (USB & FireWire Combo) στο οποίο είχα βάλει έναν περισσευούμενο δίσκο WD 120GB ATA και σκέφτηκα να τον χρησιμοποιήσω.

Το δούλεψα για κάποιο καιρό αλλά έχει κάποιο πρόβλημα: μετά από 1-2 εβδομάδες χρήσης κάνει corrupt το filesystem και χρειάζεται ξαναφορμάρισμα. Το πρόβλημα πρέπει να προέρχεται από το ίδιο το enclosure γιατί επαναλήφθηκε ακόμα και όταν άλλαξα δίσκο.

Επειδή έχω καλομάθει με το TimeMachine, έψαξα να βρω λύση. Ήμουν έτοιμος να πάω να αγοράσω ένα νέο HDD enclosure και κοίταγα τιμές σε διάφορα e-shops. Οι λύσεις που είχα δει με σύνδεση FireWire & USB κυμαίνονταν γύρω στα 35 ευρώ.

Και τότε θυμήθηκα πως μια μέρα πριν είχα δει στο MediaMarkt ένα εξωτερικό USB δίσκο Maxtor 500GB στα 85 ευρώ. Μια γρήγορη ματιά στο Skroutz επιβεβαίωσε πως η τιμή ήταν καλή – ποτέ δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τις “προσφορές” του MediaMarkt χωρίς επιβεβαίωση – κι έτσι την Παρασκευή μετά τη δουλειά πετάχτηκα απέναντι και τον πήρα.

Σκέφτηκα πως ήταν προτιμότερο να δώσω 50 ευρώ παραπάνω και να πάρω έναν καινούριο δίσκο και με τετραπλάσια χωρητικότητα. Το USB είναι βέβαια λίγο πιο αργό από το FireWire αλλά ΟΚ, για backup τον θέλω, όχι για παραγωγή.

Ο δίσκος είναι ένας Maxtor OneTouch 4 500GΒ. Το interface του είναι USB 2.0, η ταχύτητα περιστροφής του οι 7200rpm και έχει 16ΜΒ μνήμη cache.

Στο εμπρός του μέρος έχει ένα διάφανο κουμπί που ενεργοποιεί το πρόγραμμα backup της Maxtor. Δεν το δοκίμασα καν, καθώς δεν με ενδιαφέρει αυτή του η λειτουργία. Πίσω από το κουμπί βρίσκεται ένα ΠΟΛΥ φωτεινό λευκό led που μας δείχνει αν ο δίσκος λειτουργεί.

Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με το νέο μου απόκτημα. Κάνει μια χαρά τη δουλειά για την οποία τον αγόρασα (backup) κι έχω και άπλετο περισσευούμενο χώρο για ότι χρειαστώ. Θόρυβο δεν κάνει, μόνο ένα σιγανό γουργούρισμα όταν γράφει ή διαβάζει δεδομένα.

Τα μόνα αρνητικά (αν μπορείς να τα πεις έτσι) είναι το φινίρισμα των πλαστικών του, που είναι ένα κλικ κατώτερο από το επιθυμητό, και η φωτεινότητα του ενδεικτικού led του που είναι τόσο μεγάλη που καταντά ενοχλητική. Ευτυχώς που τον καταχώνιασα χαμηλά, πίσω από το γραφείο μου και έτσι λύθηκαν, και το θέμα της εμφάνισης και του led.