Αλλαγές στο blog και το theme του…

Εδώ και μερικές ημέρες δούλευα πάνω στην αλλαγή της εμφάνισης του blog. Ξέρω πως το πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο και όχι η εμφάνιση, αλλά και αυτή παίζει το ρόλο της. Όχι πως το προηγούμενο theme δεν μου άρεσε, απλά το βαρέθηκα και έψαχνα για κάτι διαφορετικό.

Το προηγούμενο theme ήταν βασισμένο στο GlossyBlue 1.4 του N.Design Studio με αρκετές αλλαγές ώστε να έρθει ακριβώς στα μέτρα μου.

Μετά από λίγο ψάξιμο έπεσα πάνω στο Pop Blue 3 Columns του Bob που μου φάνηκε αρκετά καλό. Έτσι άρχισε το “μαστόρεμα”:

Άλλαξα το λογότυπο με το δικό μου.

Μετέφρασα στα Ελληνικά τα περισσότερα μηνύματα και λεζάντες.

Άλλαξα την οριζόντια μπάρα επιλογών και το κουτί αναζήτησης στην κορυφή της σελίδας.

Άλλαξα το περιεχόμενο και τη σειρά εμφάνισης των 2 sidebar.

Άλλαξα τις γραμμές κάτω από τον τίτλο των post, έτσι ώστε να εμφανίζουν τα tag και όχι τις κατηγορίες (μιας και δεν τις χρησιμοποιώ).

Τέλος, η σημαντικότερη αλλαγή ήταν στον τρόπο που φαίνονται τα post στην αρχική σελίδα. Πλέον, χρησιμοποιώ την εντολή the_excerpt του WordPress αντί για την the_content. για το λόγο που θα εξηγήσω αμέσως.

Συνήθως δεν θέλουμε να εμφανίζονται ολόκληρα τα άρθρα στην πρώτη σελίδα, ειδικά όταν είναι πάνω από 2-3 παραγράφους. Για το λόγο αυτό το WordPress επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το tag < !more->. Ότι ακολουθεί μετά από αυτό, δεν φαίνεται στην πρώτη σελίδα του blog. Στη θέση του φαίνεται ένα link με τίτλο “διαβάστε τη συνέχεια” (ή ότι άλλο θέλουμε εμείς) που αν το πατήσουμε, εμφανίζεται ολόκληρο το άρθρο. Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως το tag αυτό δεν επιδρά μόνο στην εμφάνιση της αρχικής σελίδας. Επιδρά και στην εμφάνιση των άρθρων στο RSS Feed του blog, κόβοντας τα στο σημείο εκείνο. Μιας και εγώ προτιμώ να φαίνονται ολόκληρα τα άρθρα στο RSS Feed, έπρεπε να βρω μια λύση και αυτή ήταν το “απόσπασμα” (excerpt).

Αν αλλάξουμε στα αρχεία του theme (πχ στο index.php, στο search.php και όπου αλλού θέλουμε) την εντολή the_content και στη θέση της βάλουμε την εντολή the_excpert, τότε το WordPress θα δείχνει στην αρχική σελίδα αυτά που έχουμε γράψει στο πεδίο “Excerpt” (“απόσπασμα” στην Ελληνική έκδοση) και όχι ολόκληρο το άρθρο. Αν αφήσουμε το πεδίο “Excerpt” κενό, θα εμφανιστούν οι πρώτες 55 λέξεις του άρθρου.

Έτσι τώρα πια, γράφω κανονικά το άρθρο και αντιγράφω το κομμάτι του που θέλω να φαίνεται στην πρώτη σελίδα στο πεδίο “Excerpt”. Αν το άρθρο είναι σχετικά μικρό, το αντιγράφω ολόκληρο. Μάλιστα για να φαίνεται όλο το blog το ίδιο ομοιόμορφο, έκατσα και άλλαξα ανάλογα και όλα τα προηγούμενα άρθρα.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές θα ήταν δύσκολο να γίνουν κατευθείαν στο “live” blog. Έπρεπε να γίνουν πολλές δοκιμές και χρειαζόταν κάποια εγκατάσταση WordPress στην οποία να έχω τον απόλυτο έλεγχο. Ταυτόχρονα, ήθελα το blog να λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών.

Η λύση ήταν ευτυχώς πολύ απλή, χάρη στο Apple Mac Mini μου και το MAMP (τα αρχικά των λέξεων: “Macintosh, Apache, MySQL and PHP”). Είναι ένα πακέτο που με ένα κλικ εγκαθιστά στο Mac έναν Apache Web Server με υποστήριξη PHP και μια βάση MySQL. Σε αυτό έκανα μια φρέσκια εγκατάσταση WordPress και έκανα restore και ένα backup από το πραγματικό blog ώστε να έχει και κάποια δεδομένα και να μπορώ να δουλεύω καλύτερα. Ακούγεται αλλά και είναι απλό και είναι ένα από τα πράγματα που με κάνουν να προτιμώ τα Apple (για τους διαφωνούντες, ξέρω πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει κάτι παρόμοιο σε Windows ή Linux, απλά στο Mac ήταν απλά θέμα 2-3 κλικ).

Πέρα απ’ όλα αυτά, το fine-tunning συνεχίζεται αλλά σε πιο αργούς ρυθμούς, μιας και τις τελευταίες μέρες έχω μείνει λίγο πίσω στην παρακολούθηση των RSS μου.