iPod Shuffle, το μικρό θαύμα

iPod Shuffle SilverΕδώ και μια περίπου εβδομάδα έχω κι εγώ ένα iPod! Πρόκειται για το πιο μικρό μοντέλο, το iPod Shuffle και είναι εχπληχτικό! Είναι μικροσκοπικό, πανάλαφρο (μόλις 15gr) και με πανέξυπνο σχεδιασμό (πιάνεται σαν κλιπ σχεδόν παντού). Το μόνο του ίσως μειονέκτημα είναι η έλλειψη οθόνης. Στην πράξη, δεν με ενοχλεί καθόλου.

Πριν από αυτό, δοκίμασα για λίγο καιρό ένα TrekStor i.Beat cebrax FM 2GB που μου είχαν κάνει δώρο. Θεωρητικά υπερέχει σε σχέση με το iPod Shuffle: έχει οθόνη, διπλάσια μνήμη, ραδιόφωνο FM και δυνατότητα ηχογράφησης. Πρακτικά, δε μου χρειάζεται η ηχογράφηση και το ραδιόφωνο δεν πιάνει μέσα στο μετρό (σε αυτό δεν φταίει η συσκευή, κανένα ραδιόφωνο δεν πιάνει εκεί κάτω). Η μνήμη του είναι διπλάσια αλλά η μεταφορά τραγουδιών μέσω της USB είναι παααααάρα πολύ αργή (αν και υποτίθεται πως υποστηρίζει USB 2.0). Ακόμα, δεν έχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Το βασικότερο του όμως μειονέκτημα για μένα είναι πως δυσκολεύεται (και καμιά φορά κάνει και αυτόματο reboot) όταν προσπαθείς να κάνεις fast-forward ή rewind μέσα σε VBR mp3.

Βλέπετε, εδώ και λίγο καιρό “ανακάλυψα” κι εγώ τα PodCast. Για όσους δεν ξέρετε τι είναι αυτά (και βαριέστε να διαβάσετε την παραπομπή στη wikipedia), πρόκειται για κάτι σαν ραδιοφωνικές εκπομπές που μπορεί να φτιάξει οποιοσδήποτε και να “ανεβάσει” στο internet. Τα περισσότερα από αυτά έχουν διάρκεια 30 με 60 λεπτών. Έτσι, σπάνια μπορείς να τα ακούσεις μονοκόμματα. Εγώ για παράδειγμα συνηθίζω να τα ακούω στο μετρό, στη διαδρομή μεταξύ του σπιτιού και της δουλειάς μου, αλλά σχεδόν πάντα ο χρόνος της διαδρομής δεν με φτάνει να ακούσω κάποιο ολόκληρο. Την επόμενη φορά θα πρέπει λοιπόν να θυμηθώ που έμεινα και να ακούσω από εκείνο το σημείο και μετά.

Τα iPod λοιπόν, όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα σε αυτό, αλλά έχουν και το ακόλουθο εκπληκτικό χαρακτηριστικό: μπορούν να θυμόνται από μόνα τους σε ποιο σημείο του PodCast ή AudioBook είχαμε μείνει και συνεχίζουν την αναπαραγωγή του από εκεί! Αυτό γίνεται ακόμα κι αν περάσει καιρός από τότε που μισο-ακούσαμε το PodCast, ακόμα κι αν στο μεταξύ έχουμε ακούσει άλλα 100 τραγούδια! Αυτό γίνεται μέσω της επιλογής “Remember Playback Position” που υπάρχει στις ιδιότητες κάθε μουσικού αρχείου στο iTunes.

Παρεμπιπτόντως, το πρόγραμμα αυτό είναι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι αγαπούν ή μισούν τα iPod. Ας εξηγηθούμε: Ο μοναδικός τρόπος για να διαχειριστούμε ένα iPod είναι μέσω του προγράμματος iTunes. Το πρόγραμμα αυτό διανέμεται δωρεάν από την Apple, και βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μια για Mac OS X και μια για Windows.

Το iTunes δεν είναι ένα απλό music player αλλά για ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης της μουσικής βιβλιοθήκης μας. Αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλα τα μουσικά αρχεία του υπολογιστή μας και να τα κατηγοριοποιήσει. Για να διαβάσει τις απαραίτητες πληροφορίες (πχ το όνομα, τον καλλιτέχνη, το άλμπουμ) χρησιμοποιεί τα πεδία ID3 που μπορεί να περιέχονται σε κάθε αρχείο mp3. Έτσι λοιπόν, αν έχουμε φροντίσει να καταχωρήσουμε αυτήν την πληροφορία, η ταξινόμηση τους μέσα στο iTunes θα είναι τέλεια. Αν, όπως κάνουν πάρα πολλοί, αρκούμαστε στην πληροφορία του ονόματος του αρχείου ή στο φάκελο που βρίσκεται, η ζωή μας μαζί του θα είναι δύσκολη.

Έστω πως ξεπεράσαμε το πρώτο ζήτημα και έχουμε όλα τα μουσικά αρχεία μας περασμένα στο iTunes με όλα τους τα στοιχεία συμπληρωμένα σωστά. Και τώρα τι; Πως μπορεί αυτό να μας βοηθήσει; Και πριν που ήταν ταξινομημένα κατά φακέλους πάλι μπορούσαμε να τα βρούμε. Η λέξη κλειδί και η μεγαλύτερη δύναμη του iTunes είναι οι Playlists.

Εκτός από την απλή δημιουργία Playlists με τραγούδια που διαλέγουμε χειροκίνητα, μπορούμε να φτιάχνουμε δυναμικές Playlists με κανόνες που ορίζουμε. Αυτές στο iTunes ονομάζονται Smart Playlists. Για παράδειγμα, μπορούμε να ορίσουμε μια Playlist με 20 τραγούδια που να ανήκουν στις κατηγορίες Rock και Hard Rock, μεταξύ του 1981 και του 1989, που να μην τα έχουμε ξανακούσει τον τελευταίο μήνα και που να τα έχουμε αξιολογήσει με 4 αστέρια. Ή για παράδειγμα μπορούμε να φτιάξουμε μια Smart Playlist που να περιέχει μια ή παραπάνω άλλες Playlists! Πραγματικά, η φαντασία μας είναι το μόνο που μπορεί να μας περιορίσει.

Άφησα χωρίς να αναφέρω μια, υποτίθεται, σημαντική λειτουργία του iTunes: τη συνεργασία του με το iTunes Store της Apple μέσω του οποίου μπορούμε να αγοράζουμε και να κατεβάζουμε μουσική, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Αυτό δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει προσωπικά. Έχω ήδη αρκετά τραγούδια και δεν ενδιαφέρομαι να αγοράσω άλλα. Η μόνη χρήση του iTunes Store για μένα είναι να κατεβάζω τα (δωρεάν έτσι κι αλλιώς) PodCast που ακούω.

iPod Shuffle PinkΓυρίζοντας στο iPod, μπορούμε να το γεμίζουμε με τραγούδια επιλέγοντας τα χειροκίνητα, μπορούμε όμως να ορίζουμε να γεμίζει αυτόματα με κάποια από τις Playlists μας. Και φυσικά, τα στατιστικά μας είναι κοινά, μεταξύ του iTunes και του iPod. Αν ακούσουμε ένα τραγούδι 5 φορές στο iPod, αυτό θα φαίνεται και στο iTunes. Αν ακούσουμε τα πρώτα 12 λεπτά από ένα PodCast στο iPod, μπορούμε να συνεχίσουμε να το ακούμε από το σημείο εκείνο μέσα στο iTunes.

Αγόρασα το iPod Shuffle μου από το Γερμανό, τις μέρες που είχε μια ειδική προσφορά έκπτωσης 20,7% για όλα τα iPod. Έτσι, πήρα άλλο ένα, για την Αναστασία. Το δικό της είναι το Ροζ μοντέλο και είναι πανέμορφο! Μόνο που θα πρέπει να της κάνω μερικά μαθήματα πάνω στη χρήση του iTunes και να της συμμαζέψω λιγάκι τη μουσική βιβλιοθήκη στο laptop της πριν μπορέσει να το εκμεταλλευτεί πλήρως…