γρήγορο internet και φθηνή τηλεφωνία

Εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνω κι εγώ υπηρεσίες γρήγορου internet και φθηνής τηλεφωνίας. Οι προσπάθειες μου ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη με την ατυχή έμπνευση να εμπιστευθώ τη Vivodi. Ευτυχώς κατάλαβα το λάθος μου πριν κάνω μακροχρόνια δέσμευση μαζί της. Από τότε είπα να το ψάξω καλύτερα πριν καταλήξω κάπου.

Έτσι λοιπόν, οι διαθέσιμες προτάσεις για γρήγορο internet και φθηνή τηλεφωνία είναι:

Tellas Zisto: Δίνει ADSL με ταχύτητα μέχρι 4MBit και τηλεφωνία με απεριόριστες δωρεάν αστικές-υπεραστικές κλήσεις. Το μηνιαίο κόστος του είναι 46.95 ευρώ. Η ενεργοποίηση γίνεται δωρεάν και παρέχεται ADSL Router.
Είναι το πρώτο πακέτο του είδους του που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα αλλά τώρα πια είναι το ακριβότερο και με τη χαμηλότερη ταχύτητα. Φυσικά και δεν το προτίμησα.

On Telecoms Όλα σε Ένα: Δίνει ADSL με ταχύτητα μέχρι 10MBit, τηλεφωνία χωρίς χρονοχρέωση και δυνατότητα προβολής ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το μηνιαίο κόστος του είναι 35.00 ευρώ. Το κόστος ενεργοποίησης της υπηρεσίας είναι 65.00 ευρώ και παρέχεται ADSL router και ψηφιακός τηλεοπτικός αποκωδικοποιητής.
Αυτό ήταν το πρώτο πακέτο 3play που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Δεν το προτίμησα για πολλούς λόγους: Πρώτα απ’ όλα τη χρέωση (0,09 ευρώ ανά κλήση) στις τηλεφωνικές κλήσεις. Μετά, το εφ’ άπαξ τέλος ενεργοποίησης των 65.00 ευρώ. Τέλος, δεν μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη ως εταιρία μιας και στις διαφημίσεις της δεν αναφέρει ξεκάθαρα πως οι τηλεφωνικές κλήσεις ΔΕΝ είναι δωρεάν. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουν ήδη ακουστεί παράπονα για τρύπες ασφαλείας στον εξοπλισμό τους και στον τρόπο λειτουργίας του (πχ όλοι οι χρήστες έχουν το ίδιο username και password και μάλιστα χωρίς να μπορούν να το αλλάξουν).

Vivodi Telefonet+: Δίνει ADSL με ταχύτητα μέχρι 10MBit και τηλεφωνία με απεριόριστες δωρεάν αστικές-υπεραστικές κλήσεις ενώ παρέχονται 2 τηλεφωνικές γραμμές. Το μηνιαίο κόστος του είναι 35.00 ευρώ. Το κόστος ενεργοποίησης είναι 17.85 ευρώ, ενώ παρέχεται ADSL router.
Στη Vivodi έκανα την πρώτη μου απόπειρα απεμπλοκής από τον ΟΤΕ αλλά το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο απογοητευτικό. Από άποψη ταχύτητας internet δεν έχω κανένα παράπονο. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και την υποστήριξη της. Πρέπει να είναι η χειρότερη και με διαφορά! Το βασικό της πρόβλημα πρέπει να είναι η επιλογή του router που παρέχει και επιβάλει να χρησιμοποιούμε. Για να εξηγήσω λίγο καλύτερα, όταν έχουμε γραμμή από τη Vivodi, οι τηλεφωνικές συσκευές μας συνδέονται στο router που λειτουργεί και ως VoIP gateway. Αν για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί σωστά ο router, εκτός από internet δεν έχουμε και τηλέφωνο. Το κακό είναι βέβαια πως το συγκεκριμένο router που δίνει η Vivodi έχει την τάση να κολλάει πολύ εύκολα και μάλιστα πολλές φορές να χρειάζεται την παρέμβαση της τεχνικής υποστήριξης για να επανέλθει σε σωστή λειτουργία. Έλα όμως που το άλλο μεγάλο της πρόβλημα είναι η τεχνική υποστήριξη! Ο μέσος χρόνος αναμονής στο τηλέφωνο είναι 30 λεπτά (και μάλιστα σε γραμμή με χρέωση)! Αφού λοιπόν τα έπαθα αυτά, αποφάσισα να σβήσω τη Vivodi από τους υποψήφιους παρόχους για τη γραμμή μου.

Vivodi CableTV: Δίνει ADSL με ταχύτητα μέχρι 20MBit, τηλεφωνία με απεριόριστες δωρεάν αστικές-υπεραστικές κλήσεις και δυνατότητα προβολής ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το μηνιαίο κόστος του είναι 65.00 ευρώ. Το κόστος ενεργοποίησης της υπηρεσίας είναι 60.00 ευρώ, το κόστος εγκατάστασης είναι 53.55 ευρώ και παρέχεται ADSL router και ψηφιακός τηλεοπτικός αποκωδικοποιητής.
Δεν θα πω πολλά πράγματα εδώ. Απλά διαβάστε τι έγραψα παραπάνω για το πακέτο Vivodi Telefonet+. Ισχύουν όλα αυτούσια.

Net One: Δίνει ADSL με ταχύτητα μέχρι 10MBit και τηλεφωνία με απεριόριστες δωρεάν αστικές-υπεραστικές κλήσεις. Το μηνιαίο κόστος του είναι 37.90 ευρώ. Το κόστος ενεργοποίησης της υπηρεσίας είναι 50.00 ευρώ και παρέχεται ADSL Router με εφάπαξ κόστος 10.00 ευρώ.
Η Net One είναι ο πιο πρόσφατος παίκτης στην κατηγορία 2play. Το web site της είναι στημένο πολύ καλά και δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες και τις χρεώσεις της. Μάλιστα εδώ και λίγο καιρό έχει επίσημη παρουσία στο ADSLgr.com με forum υποστήριξης. Το μειονέκτημα της – για μένα – είναι πως η τηλεφωνία της δουλεύει με τον ίδιο τρόπο όπως αυτή της Vivodi (VoIP με τα τηλέφωνα να συνδέονται πάνω στο router). Το καλό είναι πως ο router που δίνουν είναι καλύτερος από αυτόν της Vivodi και – λογικά – δεν θα έχει τα ίδια προβλήματα. Σαν εταιρία είναι όμως πολύ νέα στο χώρο των “οικιακών” πελατών και φοβήθηκα πως οι πρώτοι πελάτες τους θα έπαιζαν άθελα τους το ρόλο του beta tester. Γι ‘αυτό το λόγο, αλλά κυρίως λόγω του θέματος με το VoIP και το router (η αντίστοιχη εμπειρία με τη vivodi ήταν τραυματική), φοβήθηκα να δεσμευτώ σε αυτήν και δεν την προτίμησα.

forthnet 2play: Δίνει ADSL με ταχύτητα μέχρι 10MBit και τηλεφωνία με απεριόριστες δωρεάν αστικές-υπεραστικές κλήσεις. Το μηνιαίο κόστος του είναι 39.90 ευρώ. Η ενεργοποίηση γίνεται δωρεάν και παρέχεται ADSL Router.
Αυτή μου φάνηκε ως η λιγότερο κακή επιλογή σε σχέση με τις προηγούμενες εταιρίες που ανέφερα.

Έτσι, ένα ωραίο απόγευμα στις αρχές του Απρίλη, έκανα την αίτηση για εγγραφή στο forthnet 2play. Έκανα την αίτηση σε ένα κατάστημα ΠΛΑΙΣΙΟ στις 4/4/2007. Από τότε, άρχισα να κοιτάζω καθημερινά στο site της forthnet την πορεία της αίτησης μου.

Για δέκα ημέρες δεν υπήρχε τίποτα νεώτερο. Μετά είδα να αναφέρεται πως η αίτηση μου καταχωρήθηκε στη forthnet στις 13/4/2007 και πως την ίδια μέρα προωθήθηκε στον ΟΤΕ. Αναφερόταν δε ως πιθανή ημερομηνία ενεργοποίησης η 2/5/2007. Συνέχισα να ελέγχω το site καθημερινά μήπως και γίνει κάποια αλλαγή αλλά αυτό δεν έγινε.

Ταυτόχρονα, άρχισα να διαβάζω καθημερινά τις σχετικές συζητήσεις στο forum του ADSLgr.com. Ομολογώ πως πολλές φορές τρόμαξα διαβάζοντας τι τραβάνε άλλοι που περιμένουν μήνες ολόκληρους να ενεργοποιηθεί η σύνδεση τους. Άλλες πάλι φορές οι ελπίδες μου αναπτερώνονταν βλέποντας κάποιους να ενεργοποιούνται την προβλεπόμενη μέρα.

Μια εβδομάδα πριν από την προβλεπόμενη ημέρα ενεργοποίησης, συνειδητοποίησα πως ο ADSL router που δίνει η forthnet δωρεάν στους νέους συνδρομητές δεν είχε έρθει ακόμα. Επικοινώνησα με τη forthnet και μου έδωσαν τον κωδικό φορτωτικής και μετά από μερικές προσπάθειες επικοινωνίας με την εταιρία ταχυμεταφορών, συνεννοήθηκα μαζί τους και είχα το router στα χέρια μου το πρωί της 2/5/2007.

Εννοείται πως εκείνο το πρωί η αγωνία μου είχε κορυφωθεί. Από τη δουλειά, έπαιρνα τηλέφωνο στον αριθμό του σπιτιού κάθε λίγο και λιγάκι. Κάποια στιγμή από τις 11 και μετά, άρχισε να βγάζει ήχο κατηλειμένου και λίγο αργότερα να μην καλεί καθόλου. Σκέφτηκα πως αυτό ήταν καλό δείγμα γιατί σήμαινε πως οι εργασίες στη γραμμή μου είχαν αρχίσει. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα που ήρθε και το πολυαναμενόμενο SMS από τη forthnet με το νέο username και password, δεν έβλεπα την ώρα να σχολάσω και να γυρίσω σπίτι.

Έφτασα και όντως η γραμμή ήταν ενεργή! Αποσυνέδεσα το Netmod (η γραμμή είχε μετατραπεί από τη forthnet, από IDSN σε PSTN) και δοκίμασα το τηλέφωνο. Δούλευε μαι χαρά. Μετά είχε σειρά το ADSL. Στην αρχή δοκίμασα το παλιό μου ADSL router, ένα USRobotics 9106. Στις τεχνικές του προδιαγραφές ανέφερε πως υποστηρίζει ADSL και ADSL2 με ταχύτητες μέχρι 12MBit. Όταν το δοκίμασα όμως κατάφερε να συνδεθεί μόνο στα 8250kbps. Μόλις όμως συνέδεσα το router της forthnet, ένα USRobotics 9112 (που υποστηρίζει και ADSL2+), συνδέθηκε αμέσως στα 10MBit.

Αμέσως άρχισα τις δοκιμές. Μέχρι τώρα έχω παρατηρήσει πως η πραγματική ταχύτητα κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 10MBit, ανάλογα με τον τρόπο του download, το site, τη μέρα και την ώρα της δοκιμής. Δεν ξέρω αν αυτό συνεχιστεί για καιρό ή είναι κάτι πρόσκαιρο αλλά μέχρι τώρα δεν έχω παράπονο.

Τέλος, σε ότι αφορά την τηλεφωνία, πάλι δεν έχω παράπονο. Μόνο τις πρώτες 2 ημέρες δεν μπορούσαν να μας καλέσουν από σταθερά ΟΤΕ αλλά γι’ αυτό δεν έφταιγε η forthnet αλλά ο ίδιος ο ΟΤΕ που καθυστέρησε να ενημερώσει την database του.

γιώργος