ΕΡΑ (ελληνική ραδιοΦΟΝΙΑ)

Kosmos 93,6FMΗ έκφραση “Ελλάς, το μεγαλείο σου” ακούγεται τρομερά τετριμμένη αλλά δυστυχώς ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού Kosmos 93,6 που κόβει τις εκπομπές μερικών από τους σημαντικότερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του, αφού τους μονιμοποιεί στην ΕΡΤ ως… αποθηκάριους!

Το πρόσφατο άρθρο του Βασίλη Λούρα στην εφημερίδα “Καθημερινή” περιγράφει αναλυτικότατα την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο σταθμό αυτό:

Αυτός ο Kosmos δεν θα αλλάξει ποτέ…*

Οι εξελίξεις στην ΕΡΑ και συγκεκριμένα στο Kosmos, τις τελευταίες μέρες, έχουν οδηγήσει σε προβλήματα. Μακάρι αυτά να μην επηρεάσουν το ύφος του σταθμού. Οι περισσότεροι παραγωγοί του, πάντως, βρίσκονται υπό διωγμόν.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι φήμες γι’ αυτά που διαδραματίζονταν στους διαδρόμους του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ έδιναν και έπαιρναν. Ούτε όμως το πιο νοσηρό μυαλό δεν θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια εξέλιξη! Ξαφνικά, η διοίκηση της ΕΡΑ ανακοίνωσε στους παραγωγούς του Kosmos που μονιμοποιήθηκαν, ότι τοποθετούνται ως αποθηκάριοι, διοικητικοί οικονομικοί υπάλληλοι, αρχειοθέτες, ταξινομητές και όχι ως ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Επιστημονική φαντασία; Χειρότερα. Η λογική του παραλόγου.

Και αν αυτό το γεγονός μοιάζει ακραίο, δεν είναι παρά μόνο το κερασάκι στην τούρτα. Όπου τούρτα αντιστοιχίστε με την κατάντια ενός από τα καλύτερα αθηναϊκά ραδιόφωνα, του Kosmos 93,6. Ενός ραδιοφώνου που όταν ξεκίνησε να ενηλικιώνεται, κανείς από τους ενθουσιώδεις ακροατές του δεν πίστευε ότι είναι κρατικό (με όσα σκουριασμένα γνωρίσματα συνεπάγεται αυτό). Και τώρα ακριβώς η κρατική του αυτή υπόσταση -αλλά και οι χειρισμοί των ιθυνόντων του- έρχεται και το σκοτώνει. Από τα τέλη Ιουνίου το ραδιόφωνο αυτό έχει ελάχιστους παραγωγούς, έχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξορίσει τους καλύτερους, ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκπέμπει ένα βαρετό play list.

Έτσι, σήμερα από τα μικρόφωνα του σταθμού απουσιάζουν λόγω πράξεων ή παραλείψεων, οι εξής παραγωγοί: Λεωνίδας Αντωνόπouλoς, Ζακ Σαμουήλ, Σπύρος Κατσιγιάννης, Βασίλης Σταματίου. Μιχάλης Πολυχρόνης, Λουκία Σούπουλη, Μαριάννα Πικρού, Πέτρος Αδάμ, Ελένη Τσάλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Πολυχρόνης, Πικρού, Τσάλα, Αδάμ, Σούπουλη έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και προσωρινά έχουν κερδίσει. Τα μέτρα κατατέθηκαν όταν διεκόπησαν οι συμβάσεις τους τον Ιούνιο και παρότι έχουν προσωρινή εντολή ασφαλιστικών από τον Αύγουστο κιόλας (η οριστική απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα) εντούτοις δεν έχουν επιστρέψει στο πρόγραμμα του σταθμού, ενώ η ενημέρωση που έχουν είναι μηδαμινή, παρ’ όλες τις επανειλημμένες ερωτήσεις τους προς τη διοίκηση του σταθμού. Από την άλλη, οι Ζακ Σαμουήλ, Βασίλης Σταματίου και Σπύρος Κατσίγιαννης, οι οποίοι μόλις μονιμοποιήθηκαν, ενημερώθηκαν ότι με το που θα υπογράψουν τη σύμβαση αορίστου χρόνου θα τοποθετηθούν σε θέσεις αποθηκάριων, διοικητικών και αρχειοθεσίας, ειδικότητες που καμία σχέση δεν έχουν προφανώς με αυτήν του ραδιοφωνικού παραγωγού. Η παράλογη αυτή εξέλιξη οφείλεται στο ότι οι προαναφερθέντες παραγωγοί δεν έχουν (δηλωμένη – με ένσημα δηλαδή) 8χρονη προϋπηρεσία σε ραδιόφωνο, όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΡΤ, ο οποίος σημειωτέον άλλαξε μερικούς μήνες πριν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο (εκ των ιδρυτικών μελών του Kosmos και από τους πιο καταξιωμένους παραγωγούς της ethnic) του ανακοινώθηκε ότι η εκπομπή του στον σταθμό διακόπτεται λόγω της μονιμοποίησης του στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Μπορεί το γράμμα του νόμου στις παραπάνω περιπτώσει να είναι σωστό και λογικό, αλλά η εφαρμογή του στον συγκεκριμένο χώρο είναι απολύτως παράλογη. Δεν είναι δυνατόν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός (και στην περίπτωση του Kosmos μιλάμε για την αφρόκρεμα των ραδιοφωνικών παραγωγών της Αθήνας) να μονιμοποιείται ως αποθηκάριος και ως εκ τούτου να απαξιώνεται πλήρως. Με την ίδια λογική και ένας λογιστής μπορεί να μονιμοποιηθεί στην ΕΡΤ στη θέση του ραδιοφωνικού παραγωγού.

Το λογικό είναι τους παραγωγούς του κάθε σταθμού να τους επιλέγει ο εκάστοτε διευθυντής προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της ΕΡΑ, ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι η παρακμή και ο μαρασμός των ραδιοφώνων.

Για την ώρα η διοίκηση της ΕΡΑ τηρεί σιγήν ιχθύος (προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΑ κ. Ανδρικάκη, αλλά στάθηκε αδύνατον, ενώ ο διευθυντής του Kosmos κ, Μουχταρίδης δεν θέλησε να πάρει θέση), ενώ κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η νέα μορφή του ραδιοφώνου Kosmos. Τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων πιέζουν, οι υπό μονιμοποίηση παραγωγοί περιμένουν τις εξελίξεις, ενώ οι ακροατές ακούν το φάντασμα του Kosmos. Ενός σταθμού που αγαπήθηκε πολύ. Το μέλλον, αλλά και οι κινήσεις της διοίκησης του, θα δείξει αν θα εξακολουθήσει να στηρίζεται από το κοινό του.

* Στίχος του Νίκου Γκάτσου από τον Κεμάλ του Μάνου Χατζιδάκι. Πάντα επίκαιρος.

Τώρα είμαι ακόμα πιο σίγουρος πως τα 8 ευρώ που πρέπει να δώσω μέχρι αύριο για την ΕΡΤ -μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ- δεν θα πάνε χαμένα…
🙁

γιώργος